Gyakori kérdések

1. kérdés: Végig kell-e játszani a bajnoki mérkőzést, ha valaki már elérte a 10 győzelmet?

Válasz: Igen. A bajnokságban, a versenykiírásnak megfelelően egy összecsapás 2 páros és 16 egyéni mérkőzésből áll.

2: kérdés: Mikor és milyen módon készül el a mérkőzéslap felírása?

Válasz: A mérkőzéslapokat a hazai csapat biztosítja, ebből egyet a vendég csapatnak ad át a mérkőzés kezdete előtt, a másikra fölvezeti a hazai csapat felállását, amelyet megtesz a vendég csapat is. A kitöltést az ellenfelek mindaddig nem látják, amíg azok el nem készültek. Ezt követően a mérkőzéslapok összeírásra kerülnek.

3. kérdés: Hová, milyen módon és meddig kell eljuttatni a mérkőzéslapokat?

Válasz: A mérkőzéslap beküldése minden esetben a rendező egyesület feladata, a mérkőzéslapokat a lejátszást követően 3 munkanapon belül: / e-mail, messenger/

  • NB I-II-III bajnokságban területileg illetékes csoportvezető, illetve Petővári Attila versenybíró úr részére az: apetovari@gmail.com e-mail címre, illetve a data.moatsz.hu kéretik rögzíteni, illetve ha azt az ellenfél rögzítette vissza ellenőrizni.
  • Megyei I-s bajnokságban Vörös Gyula csoportvezető részére vgyula1957@gmail.com e-mail címre, illetve a data.moatsz.hu kéretik rögzíteni, illetve ha azt az ellenfél rögzítette vissza ellenőrizni.
  • Megyei II-s bajnokságban Füleki Péter csoportvezető részére fulespeti@gmail.com e-mail címre, vagy messengeren.

4. kérdés: Mérkőzés közben lehet-e ütőt cserélni?

Válasz: Megkezdett mérkőzés közben nem lehet ütőt cserélni, azt a kezdéskor használttal kell végig játszani. Tehát az nem megengedett, hogy szettek között / közben egy játékos az ütőjét cserélgesse, azzal a céllal, hogy az ellenfelét összezavarja. Kivételt képez ez alól, ha valamilyen okból kifolyólag az ütő megsérül, és játszhatatlanná válik a játékos hibáján kívül. Ilyenkor egy csereütőt használhat a játékos, de azt a meccs végéig már nem cserélheti le.

5. kérdés: A csapatbajnoki mérkőzés során milyen lehetőségek vannak cserére?

Válasz: Az egyéni mérkőzések során egy cserejátékos nevezésére van lehetőség, akit a meccslapon a megfelelő rovatba kell beírni. A szabály az, hogy az első négy egyéni mérkőzésen nem lehet a cserejátékost beállítani, vagyis az eredetileg nevezett négy játékos mindegyikének legalább egy meccset kell játszania. A cserejátékos a maradék három meccsre beállhat valamelyik játékos helyett, azonban visszacserére már nincsen lehetőség, végig kell játszania. A párosokra nem lehet cserejátékost nevezni.

A cserejátékos a beállásával megvalósítja az adott bajnoki héten történő szereplést, így már nem állhat asztalhoz több meccsen a fordulóban.

6. kérdés: A mérkőzés során a párosokat játszhatják-e más játékosok, mint az egyéniket?

Válasz: Igen, a páros meccset mások is játszhatják, mint az egyéniket, ily módon egy mérkőzésen extrém esetben 9 fő is asztalhoz állhat: 2-2 fő csak párost játszik, másik négy egyénit és a cserébe is beírható egy 9. játékos.

7. kérdés: Mit jelent az, hogy bajnoki hét / forduló?

Válasz: Az adott fordulóban lejátszandó mérkőzéseket jelenti a sorsolásban szereplő eredeti dátum szerint, tekintet nélkül a lejátszás tényleges időpontjára (halasztás miatt). Ennek a fogalomnak a halasztott mérkőzéseknél van nagyon nagy szerepe, mert ennek a szabálynak a nem ismerete vezethet 18:0 arányú meccsjóváíráshoz az ellenfél javára.

Tegyük föl, hogy egy csapat halasztást kér az ötödik fordulóban lévő meccsére, és két héttel későbbre halasztják a mérkőzést, amikor szintén bajnoki forduló van, szám szerint a hatodik. Ebben az esetben a halasztott mérkőzés még az ötödik fordulónak minősül, hiába zajlik le a hatodik forduló hétvégéjén. Ez azt is jelenti automatikusan, hogy ha egy csapat tagjai lejátsszák az ötödik fordulóból halasztott mérkőzésüket, és másnap pedig a soron következő, hatodik forduló szerinti mérkőzésüket, azzal nem követnek el szabálysértést. Lényeges megjegyezni, hogy a fentebb leírt példa csak az azonos bajnoki osztályban szereplő csapatokra és játékosokra igaz, viszont az eltérő osztályba való feljátszásnál kell vigyázni ezzel a szabállyal, lásd a következő kérdéseket.

8. kérdés: Ha egy szakosztálynak két, vagy több csapata van, amelyek különböző osztályban játszanak, van-e lehetőség arra, hogy magasabb osztályban szereplő játékos “lejátsszon” egy bajnoki mérkőzést?

Válasz: Amennyiben egy játékos meg van adva az erősorrendben, nem játszhat a sajátjánál alacsonyabb osztályban. Amennyiben nincsen megadva, akkor mindaddig játszhat alacsonyabb osztályban, ameddig a lejátszott meccsei száma nem éri el az ötöt a magasabb osztályban. Öt mérkőzés után már nincsen lehetőség a lentebbi játékra – egy mérkőzésen még ha csereként is szerepel egy játékos, az is beleszámít az öt mérkőzésbe (amennyiben asztalhoz áll akár egy mérkőzésen is, beleértve a párost is). Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy egy bajnoki héten egy játékos csak egy meccset játszhat. Ez azt jelenti, hogy ha ugyanaz a játékos asztalhoz áll például szombaton megye I. osztályban, és vasárnap pedig NBIII-as mérkőzésen szerepel ugyanazon dátumú bajnoki héten, szankciókra számíthat a csapata, ami 18:0-ás meccsjóváírást jelent az ellenfél javára (ugyanez igaz megye II. és I viszonylatában, és NB-s szinten is).

9. kérdés: Megye I. osztályban játszó játékos vagyok, de van csapatunk NB III-ban is. Az NBIII ötödik fordulójában ugyanazon a hétvégén lenne NBIII-as és megyei meccsünk is. Az ötödik forduló eredeti időpontjához képest két héttel előrehozzuk az NBIII-as meccsünket, és én fogok játszani a magasabb osztályban játszó csapatunkban negyedik emberként. Játszhatok a sorsolás szerinti időpontban a szintén ötödik fordulós megye I. osztályú mérkőzésen?

Válasz: A válasz nem. Ha mégis asztalhoz áll a szóban forgó játékos megyei mérkőzésen is, akkor az 18:0 arányú vereséget jelent a csapata számára. Ennek az oka a fentebb taglalt szabály, mi szerint egy játékos egy bajnoki héten csak egy mérkőzésen játszhat. A csapatbajnoki mérkőzések NB-s szinten minden osztályban ugyanazon a hétvégén zajlanak, ettől a megyei bajnokság térhet el néha. A szabály az, hogy az ugyanarra a dátumra eső fordulók egyazon bajnoki hétnek minősülnek, vagyis ha NB-s forduló is van és megyei is ugyanazon a hétvégén, akkor hiába halaszt vagy hoz előre egy csapat meccset, az a lejátszás idejétől függetlenül ugyanannak a fordulónak számít. Ez a magyarázata annak, hogy miért nemleges a válasz erre a kérdésre.

10. kérdés: Megye I. osztályban játszó játékos vagyok, de van csapatunk NB III-ban is. Az NB III ötödik fordulójában ugyanazon a hétvégén lenne NB III-as és megyei meccsünk is. Az ötödik forduló eredeti időpontjához képest két héttel kitoljuk az NB III-as meccsünket, és én fogok játszani a magasabb osztályban játszó csapatunkban negyedik emberként. Játszhatok a megyei meccsünkön, majd két hét múlva az ötödik fordulóból halasztott NB III-as osztályú mérkőzésen?

Válasz: A válasz nem. Ennek az oka a fentebb taglalt szabály, mi szerint egy játékos egy bajnoki héten csak egy mérkőzésen játszhat. Így a válasz ugyanaz, mint a 9-es kérdésnél. A szabály az, hogy az ugyanarra a dátumra eső fordulók egyazon bajnoki hétnek minősülnek, vagyis ha NB-s forduló is van és megyei is ugyanazon a hétvégén, akkor hiába halaszt vagy hoz előre egy csapat meccset, az a lejátszás idejétől függetlenül ugyanannak a fordulónak számít. Ez a magyarázata annak, hogy miért nemleges a válasz erre a kérdésre. Ha mégis játszana, akkor az 18:0 arányú vereséget jelent a megyei csapat számára.

11. kérdés: A megyei bajnokságban forduló lesz a hétvégén, viszont NB-s szintű forduló nincsen. Váratlan ok miatt kiderült, hogy a megyei meccsünket halasztani kell jövő hétre, amikor az NB-s forduló is van. A Nemzeti Bajnokságban játszó csapatunk egyik embere lesérült, játszhatok-e helyette, úgy, hogy a mostani halasztott megyei mérkőzésen is játszom a jövő héten?

Válasz: A válasz igen, mert a két mérkőzés nem minősül ugyanannak a bajnoki hétnek. Viszont ha esetleg nem halasztott megyei forduló is van azon a hétvégén, akkor azon már nem megengedett a részvétel, mert az már az NB-s mérkőzéssel azonos bajnoki hétnek minősül. Ha esetleg ezt a megyei fordulót is halasztani kényszerülne a csapat egy későbbi időpontra, azon sem vehetne részt a kérdező játékos.

 

12. kérdés: Ha egy szakosztálynak azonos bajnokságban van két csapata, lehet-e a játékosoknak a két csapat között “vándorolni”?

Válasz: Nem, mert a szabály azt mondja ki, hogy amennyiben egy játékos valamelyik csapatban már játszott, a továbbiakban csak abban a csapatban szerepelhet.

13. kérdés: Mik a halasztás szabályai?

Válasz: A teljes bajnoki szezon során minden csapat legfeljebb három alkalommal kérhet halasztást.

Halasztás esetén a megfelelő indokkal ellátott kérelmet legalább 4 munkanappal a mérkőzés eredeti időpontja előtt kézhez kell kapnia a Versenybíróságnak. Amennyiben a csapatok meg tudnak egyezni az új időpontról – amely maximum két héttel lehet később az eredeti időpontnál – a Versenybíróságot legalább 2 munkanappal a mérkőzés eredeti időpontja előtt értesíteni kell. Ha ez nem történik meg, a Versenybíróság jelöl ki új időpontot, amelyet legkésőbb 2 munkanappal a mérkőzés eredeti időpontja előtt közöl a felekkel – ezen döntés végleges és kötelező érvényű a csapatokra nézve.

Amennyiben egy csapat több alkalommal is halasztani szeretne, a következő feltételek mellett teheti meg: az ellenfél és a Versenybíróság értesítése a fenti módon és határidőkkel, illetve 2.500 Ft halasztási díj befizetése a mérkőzés  eredeti időpontjáig. Amennyiben a kritériumok valamelyike nem teljesül, a mérkőzést az eredetileg kijelölt időpontban  és helyszínen kell lejátszani.

14. kérdés: Ha nem tudjuk megrendezni otthoni mérkőzésünket, de a vendég csapat ugyanazon a napon tudja biztosítani a helyszínt a mérkőzésre, az halasztásnak minősül-e?

Válasz: A válasz nem, mert a kiírás időpontjában történik meg a mérkőzés lejátszása, DE A VERSENYBÍRÓSÁG FELÉ BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉGGEL JÁR!

15. kérdés: Mit kell tudni a kizárásról?

Válasz: Bizonyított csalás esetén a Versenybíróság a vétkes csapato(ka)t kizárja a bajnokságból. A Versenybíróság által hivatalból észlelt csalás ügyében hozott határozat az egész bajnoki idényben visszamenőlegesen is hatályos.

16. kérdés: Igazolhatok-e játékost a csapatomba szezon közben?

Válasz: Megyei I. osztályú bajnokság esetén az NB-s bajnokságoknak megfelelően legkésőbb december 20-ig igazolható olyan játékos (MOATSZ Szabálykönyv 5.1.3.2. szerint), aki:

a) nem rendelkezik semmilyen igazolással
b) igazolással rendelkezik, de nem állt asztalhoz másik csapatban, másik bajnokságban az adott szezonban.

Ez alól kivételt képeznek az újonckorú, újonnan igazolt versenyzők, akik a bajnoki szezon bármely időszakában érvényes versenyzési engedélyt kaphatnak.

Megyei II. osztályban a szezon során szintén december 20-ig igazolható olyan játékos, aki nem rendelkezik semmilyen igazolással, azzal a kitétellel, hogy az adott bajnoki fordulót (amelyen először új csapatában szerepel) legalább egy héttel megelőzően bejelenti a Heves Megyei Szövetséghez. Az új csapattag a HMATSZ regisztrációs kártya elkészültét megelőzően nem állhat asztalhoz.

17. kérdés: Milyen ütővel állhatok asztalhoz a csapatbajnoki mérkőzésen (és egyéni versenyeken)? 

Válasz: Nos, a kérdés triviálisnak tűnhet, ugyanakkor kiemeljük a legfontosabbakat a MOATSZ Szabálykönyvében közölt szabályokból, amely igen részletesen fogalmaz:

“2.4. AZ ÜTŐ
2.4.1. Az ütő tetszés szerinti méretű, alakú vagy súlyú lehet, de a lapjának síknak és merevnek kell lennie.

2.4.6. Az ütőt borító anyagnak, vagy a borítatlanul hagyott ütőlapnak mattnak kell lennie, egyik oldala élénk piros, a másik oldala fekete kell hogy legyen.

2.4.7.1. Az ütőfelület egyenletessége (folyamatossága), a szín egysége kis mértékben eltérést mutathat lényegtelen sérülés, vagy a használatból eredő kopás vagy fakulás miatt, de csak akkor, ha az a felület jellegét, alapvető paramétereit nem befolyásolja jelentősen.”

Forrás: MOATSZ Szabálykönyv

18. kérdés: Alapvetően NB III-at játszom, de az NB II-es csapatunkban feljátszottam 5 mérkőzést, ami után automatikusan “fönnragadok”. A csapat végül visszalépett az NB II-től. A visszalépéssel törlődik a feljátszásaim száma, és játszhatok újra NB III-ban?

Válasz: Ha egy szakosztálynak több csapata van és a magasabb osztályban játszó csapat visszalép a bajnokságból (megszűnés nem lehet, mert csak Szakosztály szűnhet meg), akkor azok a játékosok (attól függően, hogy hány mérkőzést játszottak) már nem játszhatnak alacsonyabb osztályú csapatban. Az erősorrendben megadott játékosok egyértelműen nem játszhatnak. Amennyiben a 2. csapatban játszó játékosok közül valaki a magasabb osztályban 4 mérkőzésnél kevesebbet játszott az természetesen játszhat az alacsonyabb osztályú bajnokságban.

19. kérdés: Három forduló után megszűnt a csapatom. Átigazolhatok-e és asztalhoz állhatok-e ebben a szezonban másik csapat játékosaként?

Válasz: Az “osztályozó” a folyó bajnokság része, azzal zárul a bajnoki szezon. A “helybetöltő” a következő bajnokság része, tehát aki ezen játszik, az már nem igazolhat másik csapathoz. Értelemszerűen ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha pár forduló után szűnik meg egy csapat, azaz a játékos már nem igazolható át, illetve nem játszhat más csapatban bajnoki mérkőzést.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s